Ναυτικά Χρονικά

Συνεργασία  INCAT & ΑΚΤΙΟΝ

Με την επένδυση 15.000.000 δολλαρίων ΗΠΑ (περίπου 4,5 δις. Δρχ.) και δημιουργία 250 νέων θέσεων εργασίας, σε πρώτη φάση, θα υλοποιηθεί άμεσα η συμφωνία της INCAT με τον όμιλο εταιρειών ΑΚΤΙΟΝ, που εκπροσωπεί αποκλειστικά στην Ελλάδα τον αυστραλιανό ναυπηγικό κολοσσό.

Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες ίδρυσης μεγάλου ναυπηγείου στην Ελλάδα  (για σκάφη τύπου catamaran), που θα εξυπηρετεί τους πλοιοκτήτες τόσο της χώρας μας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Έτσι σύντομα , θα δημιουργηθεί σταθμός υποστήριξης των ήδη υπαρχόντων 18 πλοίων της INCAT που κινούνται μόνο στην Ευρώπη ,ενώ η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση υπεροχής σε παγκόσμιο επίπεδο (εισροή  συναλλάγματος )αφού η τεχνολογία και τεχνογνωσία των Αυστραλών στο αλουμίνιο είναι κατά κοινή ομολογία κορυφαία.

Η δημιουργεία των νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει, επίσης, στη λύση του προβλήματος της ανεργίας, που πλήττει τελευταία τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελλάδας.

Ο όμιλος ΑΚΤΙΟΝ έχει την περίοδο αυτή  επαφή  με όλους τους Έλληνες ακτοπλόους, ενώ ειδικό επιτελείο του, σε σνεργασία με τους ειδικούς της INCAT, επεξεργάζεται εδώ και ένα χρόνο όλα τα τα στοιχεία που αφορούν το ναυπηγοακτοπλοικό ελληνικό χώρο.

Ο τερματισμός της νατοικής επέμβασεις στη Γιουγκοσλαβία (που πάντως δεν φάνηκε να επηρεάζει τη ζήτηση σε ακτοπλοικά εισιτήρια στη χώρα μας) αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αναμένεται απρόσκοπτη υλοποιήση των προγραμματισμένων κινήσεων των πλοιοκτητών για ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοικού στόλου.

Η INCAT ήδη κατασκευάζει οχηματαγωγά ₯μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 οχημάτων Ι.Χ. και φορτηγών και ταχύτητα 42 κόμβων ), με χρόνο παράδοσης τους εννέα μήνες. Η σειρά των 96 μ. Θεωρείται η πιο επιτυχημένη για την INCAT, αφού την περίοδο Οκτωβρίου '98-Ιουνίου '99 έχει ήδη κατασκευάσει πέντε σκάφη αυτού του τύπου.

Η συνεργασία της ΑΚΤΙΟΝ με κορυφαίες τράπεζες ₯τραπεζική φερεγγυότητα της INCAT διεθνώς ₯Έλληνες με προνομιακές διευκολύνσεις και δανειοδοτήσεις. Οπότε οι ακτοπλόοι της χώρας μας (εν όψει και της λήξης του cabotage ) που ουσιαστικά οδηγεί στην ανάγκη άμεσης ανανέωσης του σχετικώς «γηρασμένου» ελληνικού στόλου για να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό), αποκτούν τη δυνατότητα κατασκευής σκαφών με προηγμένη τεχνολογία, προσαρμοσμένων στις ελληνικές θάλασσες, με χαμηλό κόστος κατασκευής και ευνοικούς όρους αγοράς.

Η συνεργασία με την INCAT, όμως είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας του ομίλου ΑΚΤΙΟΝ για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα από την Αυστραλία και τη ΝΑ Ασία, αφού λειτουργεί στην εν λόγω αγορά, με τη συμπαράσταση της πολυπληθούς ομογένειας, τέσσερα χρόνια. Αρωγοί στην πολυπόθητη προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων Αυστραλίας ₯ομογενείς επιχειρηματίες της Αυστραλίας. Προσεχώς θα ανακοινωθούν και άλλες σημαντικές συμφωνίες της ΑΚΤΙΟΝ με ξένες επιχειρήσεις, που θα συμβάλουν, με αθρόα εισροή συναλλάγματος και ουσιαστικές επενδύσεις, στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά Αριθμός Φύλλου 19