Συγχώνευση της Celebrity Cruise με τη Royal Carribean Cruises

Η Celebrity Cruise Lines του Ομίλου Χανδρή συγχωνεύεται με την αμερικάνικη Royal Carribean Cruises, σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν την εμφάνιση τους στις ηλεκτρονικές οικονομικές σελίδες του δικτύου CNN.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού που έχουν προκαλέσει στην διεθνή αγορά της κρουαζιέρας οι κινήσεις της Carnival. Με τη συγχώνευση, η οποία αποτιμάται σε 1,3 δισ. δολάρια, οι δύο εταιρίες θα σχηματίσουν στόλο 20 μοντέρνων πλοίων που ως το 2000 προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν 38.000 προσεγγίσεις σε διάφορα λιμάνια. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Carribean, Richard D. Fain, οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στη διαχείρηση των πλοίων και τη δημιουργία προγραμμάτων ταξιδιών, αφού αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Η Royal Carribean, έχει την πρόθεση να διατηρήσει υπό ξεχωριστή διαχείρηση το στόλο της Celebrity και ο οποίος έχει ανανεωθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια.
Ως προς το χρηματικό διακανονισμό της συγχώνευσης, σύμφωνα πάντα με το CNN, η Royal Carribean θα καταβάλει 500 εκατ. δολάρια στις εταιρίες Χανδρή και P&O, θα αναλάβει τα χρέη της Celebrity ύψους 800 εκατ. δολάρια. Ο συνδυασμός της αποπληρωμής περιλαμβάνει 230 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ενώ για το υπόλοιπο έχει αποφασιστεί η έκδοση 7,4 εκατομμυρίων κοινών μετοχών της Royal Carribean. Η έκδοση αυτή των νέων μετοχών αναμένεται να προκαλέσει πτώση των κερδών της για το έτος 1998.

Πηγή : Ημερησία, 18 Ιουνίου 1997


Copyright ©, 1997 Marinet