Ελληνικές ναυπηγικές επενδύσεις στο πρώτο 4μηνο του 1997

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η επενδυτική δραστηριότητα των ελλήνων πλοιοκτητών κατά το πρώτο 4μηνο του 1997 όσον αφορά την ναυπήγηση νέων πλοίων. Ετσι, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 1996 είχαμε συνολικά 4 παραγγελίες σε ποντοπόρα πλοία, μόνο για τους τέσσερεις πρώτους του νέου έτους έχουν ήδη υπογραφεί πέντε συμβόλαια αξίας που υπερβαίνουν τα 350 εκατ.δολλάρια.
Ανάμεσα στις εταιρίες που υπέγραψαν συμφωνίες ναυπήγησης μέσα στο 1997 είναι η NS Lemos, η Seajustice και Γ. Λιβανός. Τα συμβόλαια τα οποία οριστικοποιήθηκαν από τις ελληνικές εταιρίες τις τελευταίες μέρες αφορούν τρία Vlcc. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο από αυτά αφορούν συνεργασία της εταιρίας Ermis με την αμερικανική εταιρία Chevron στα πρότυπα εκείνης του Γ.Π. Λιβανού με την καναδική Ultramare. Η χωρητικότητα των δύο Vlcc θα είναι 308.000 τόνοι, η ναυπήγηση τους θα γίνει από τη Samsung στο χρονικό διάστημα 1999/2000 και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αποφέρει στην Ermis Maritime γύρω στα 86 εκατ. δολλάρια. Το τρίτο Vlcc είναι μια παραγγελία του Γ.Σ. Λιβανός της Sun Enterprises στα ναυπηγεία της Hyudai έναντι 85 εκατ. δολλαρίων και πρόκειται να παραδοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 1999.
Το ενδεχόμενο ναυπήγησης νέων πλοίων εξετάζουν αρκετές ακόμη ελληνικές εταιρίες, όπως η Ceres, ο Γ.Π. Λιβανός και ο Ν.Γ. Γουλανδρής, καθώς μάλιστα έχει γίνει γνωστό ότι τα βιβλία παραγγελιών τουλάχιστον στην αγορά της Ιαπωνίας έχουν εξαντληθεί μέχρι το 1999 και ίσως μέχρι το 2000.

Πηγή : Ημερησία, 2 Μαίου 1997


Copyright ©, 1997 Marinet